Nieuwe voorschriften rookgasafvoer

 

Deze week valt bij installateurs een mailing in de bus die ze wijst op nieuwe voorschriften voor een goed functionerende en veilige rookgasafvoer.

De voorschriften gelden vanaf februari 2012 en zijn een uniek gezamenlijk advies van alle Nederlandse fabrikanten van rookgasafvoersystemen. Kern van het advies zijn de nieuwe beugelvoorschriften.

 

De nieuwe voorschriften zijn tot stand gekomen op initiatief van de vereniging van fabrikanten van rookgasafvoer, Rogafa.

 

Door nu voor het eerst gezamenlijk duidelijke richtlijnen te geven voor een goed functionerende en veilige rookgasafvoer, willen de fabrikanten de kwaliteit van rookgasafvoersystemen waarborgen. Het advies geldt vanaf februari 2012.

 

Het opvallendste onderdeel van de nieuwe basisvoorschriften is het nieuwe beugelen. Vanaf nu wordt geadviseerd om – op één uitzondering na – altijd te beugelen om de mof. Andere aandachtspunten zijn bijvoorbeeld het afschot naar de ketel en het maken van gasdichte verbindingen.

 

Installateurs worden verwezen naar de website www.hetnieuwebeugelen.nl. Daar kunnen ze een brochure downloaden met checklists met basisvoorschriften voor de meest gangbare afvoersystemen. De afzonderlijke checklists zijn af te drukken op één A4'tje en zo eenvoudig te gebruiken om binnen de eigen organisatie een uniforme werkwijze te stimuleren die zekerheid biedt.

 

24-02-2012